Tuesday, 2 October 2012

taufan monson si bdak blurr..=p

hari ni aku rasa bukan diri aku yang sebenar...bangun pagi-pagi aku rasa macam nak marah orang jerk dan semua benda aku wat aku rasa x kena dan aku rasa jiwa aku mang bercelaru gila....
serius aku x tau kenapa dengan diri aku ni...macam orang yang kena kidnap dengan alien dan di cuci otaknya..
bila kawan-kawan aku kacau aku pagi-pagi macam biasa aku rasa macam nak marah tapi aku tahan jerk...so lebih baik aku diamkan diri dan aku ter"sound" kawan-kawan aku...tp dalam masa yang sama aku mang rasa bersalah gile sebab moody taufan monsun aku smua orang terbabit. sorry to everyone yang terlibat dengan perangai buruk aku ni.
tadi aku duk dalam bilik sorang-sorang. Aku mang plan arini aku mang nak wat benda diluar alam maksudnya aku mang nak wat benda yang aku rasa nak wat tanpa fikirkan tentang kesan dan tanggungjawab aku serta perasaan orang lain.aku rasa cam nak BEBAS jerk tanpa fikirkan apa-apa.
sebab aku dah x leh tahan dengan jiwa celaru yang overdos ni aku message kawan aku...then dia cakap apa yang aku rasa..lps few minutes dah penat tunggu, then dia balas, dia cakap tu smua bisikan syaitan then aku pun fikir btol gak...
so untuk menghilangkan rasa tension and stress gila sawan aku ni aku pun wat la kerja assignment "CRG" yang mang pagi tadi aku gila nekad x nak wat...lantak la klau kena marah ke kena backhand ke or whatsoever...tp sebab aku x nak jadi hulk yang musnahkan smua benda demi nak meredakan kemarahan dan kecelaruan, aku pun wat la kerja tu. dah elok aku wat kerja...tiba-tiba aku dapat call dari akak aku...dia dengan rajinnya bagi ceramah "percuma" kat aku pasal aku yang gedik ni nak wat praktikal kt mlaka.. mak bapak aku hope gila aku dapat wat kt penang..dekat dengan diorang. so maka dengan keputusan aku ni smua yang ada disana pening pasal aku. aku dengan muka blurr pun dengar jerk ceramah dia...oleh sebab benda tu,  aku makin tension and strees.....salah ker kalau aku nak wat keputusan sendiri..knapa setiap kali aku nak something aku nak kna refer kt orang lain dulu...aku mang gila benci dengan smua ni...knapa smua benda aku nak kna dengar pendapat orang lain dulu...mang la x salah aku ikut pendapat diorang tp setiap kali aku nak wat benda lain then lepas kna brain wash trus jerk aku ikut keputusan diorang...smpai bila aku nak boleh wat keputusan sendiri??? bila lagi aku nak wat salah dan betol kan kesilapan aku sendiri?? bila lagi orang lain nak dengar suara or pendapat aku??? aku benci smua ni!!! benci sangat2!!!!!!!!!!!!!!
aku jiwa kacau sampai la azan zohor....then aku pun ambil wuduk and solat...lps solat jerk dan baca yasin..aku terus tenang dan kosong jerk otak aku...aku suka sangat rasa time tu...betul la orang cakap klau kita dalam rasa marah ker, celaru ker atau dalam masalah...wuduk + solat + al-quran dapat tenangkan hati kita...aku mang setuju kata-kata tu...
moral of the story x kira la aku nak bebas macam mana pun..aku still lagi x leh nak lari dari tanggungjawab aku sendiri dan aku x leh nak wat buta tuli jerk dengan perasaan orang lain or pendapat orang lain...smuanya sebab aku hidup bukan bersorangan tapi bermasyarakat...aku ada mak n abah yang aku perlukan utk membimbing aku...aku perlukan kakak-kakak and abang untuk memberi pandangan tentang apa jua keadaan dan aku ada kawan-kawan untuk tempat aku kongsikan perasaan dan kegilaan...well aku sayangkan diorang smua dan aku bersyukur diorang ada dalam hidup aku...

Wednesday, 29 August 2012

dari novel ke drama: ADAM DAN HAWA

assalamualaikum n hai smua...
ari ni aku tergerak hati nak tulis bnda ni...smua orang tahu yg skrg ada drama baru yg best gile iaitu ADAM & HAWA lakonan aaron aziz n nadya nissa..drama ni mnjadi favourite aku sebab ia dipetik dari aku punya favourite novel karya aisya sofea...dh berpuluh2 kali aku baca novel tu tnpa jemu..aku suka watak adam mukhriz (am) n msti org ingat aku suka watak tu sebab dia hensem tapi tu pun boleh dikatakan betol jugak la..minor faktor tp yang plg best smpai menyebabkan aku baca byk kali novel tu ialah dia berubah menjalani seorg lelaki yang lebih baik!
aku baru tengok episode 1 dan bagi aku so far so good...aku suka sangat dan aku harap drama ni hit mcm novel dia jugak...
ni aku cerita sikit pasal novel..dia bermula bila ain hawani bekerja sebagai cikgu tadika kepunyaan kak zah merangkap kak am (adam mukhriz). Diorang kenal kt situ..time tu am cuba nak tackle ain tp ain x layan sangat sbb am ni playboy..konflik muncul bila am dan ain di tangkap khalwat..so bermula cabaran dan dugaan dalam hubungan diorang..ain dengan penuh kebenciaan terhadap am n am plak cuba mempertahankan hubungan diorang dan mengharap ain maafkan dia...so kalau korang nak tau kesudahan cerita ni korang boleh la baca novel dia dan tengok drama yang diadaptasikan tu kt tv...
p/s: aku hope lps ni diorang wat la drama diadaptasi dari cerita novel princess ker AA+ BB ker baru gempak...
akhir kata aku hope makin ramai la orang kita aku mula menyukai drama melayu...jgn asyik tgk sinetron jerk or telenovela or drama korea jerk...drama melayu pun best n gempak gak...cewahh terlebih plak aku ni..so tu jerk aku boleh share ari ni so bye..=)




Friday, 3 August 2012

berkira btol!!!

assalamualaikum...
pejam celik pejam celik dh berbelas hari dh kita berpuasa....
kejap jer masa berlalu....slalu asyik dgr bila puasa jerk kna tahan lapar n dahaga....so apa definisi puasa pd korg smua??
stakat tahan makan n minum jer ker??
stakat nak diet or jimat duit ker??
stakat ikut org jer ker?? or apa2 lg...
tiba-tiba jerk aku si bdak blurr blh terfikir time pd hari tu...
klau niat kita btol ok la...tp bgaimana dgn amalan lain yg dpt kita lakukan d bulan mulia ni??
klau puasa jer amalan wajib mcm solat x wat...x guna la wei....umpana pkai baju tp x pkai sluar...
aku kt sini bkn nak bleter mcm mak nenek tp aku cuma terfikir dh brapa byk la amalan yg aku wat spnjang dh berbelas hari aku puasa ni???
ni lg satu bnda yg aku terfikir smpnjg 2 3 hari ni...psl solat trawih..
aku admit aku ni mang liat gile nak solat trawih...iye la dh knyang gile lps berbuka lps tu jd malas thap gaban la...
tp aku wat gak solat trawih...tp kdang2 aku ni berkira brapa rakaat nak wat...pemalas btol aku ni!!! (TERemo kejap) aku klau mls aku wat 8 jerk...kdang2 bkn sbb mls ni jerk tp sbb aku x lrat nak dgr bacaan surah yg pjg tp x jelas dr imam tu...so at the end otak aku mlayang...so hilang la kyusuk solat aku kt situ...
tp sbnrnya point pnting aku nak ckp knapa la aku ni nak berkira sgt dgn rakaat solat nak wat...Allah nak bg pahala pun aku still nak main2 discount...cuba klau Allah berkira kira nak bg nikmatNya kt kita...habis kita lagu tu...
so aku rasa aku x patut berkira2 dlm mlakukan amalan n cuba seikhlas mungkin dlm mlakukan amalan...
so kt sini aku bg skit kelebihan solat terawih
Malam 1.     Keluar dosa-dosa orang mukmin pada malam pertama sepertimana ia baru dilahirkan , mendapat keampunan dari Allah .
Malam 2.     Diampunkan dosa-dosa orang mukmin yang sembahyang terawih serta kedua ibu bapanya ( sekiranya mereka orang beriman )
Malam 3.     Berseru Malaikat di bawah Arasy supaya kami meneruskan sembahyang terawih terus-menerus semoga Allah mengampunkan dosa engkau .
Malam 4.     Memperolehi pahala ia sebagaimana pahala orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran .
Malam 5.     Allah kurniakan baginya pahala seumpama orang sembahyang di Masjidilharam, Masjid Nabawi dan Masjid Aqsa .
Malam 6.    Allah kurniakan pahala kepadanya pahala Malaikat-malaikat yang tawaf di Baitul Ma’mur ( 70 ribu Malaikat sekali tawaf ), serta setiap batu-batu dan tanah-tanah mendoakan supaya Allah mengampunkan dosa-dosa orang yang mengerjakan sembahyang terawih pada malam ini .
Malam 7.     Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa serta menolong Nabi as menentang musuh ketatnya Fir’aun dan Hamman .
Malam 8.     Allah mengurniakan pahala orang sembahyang terawih sepertimana orang yang telah dikurniakan kepada Nabi Allah Ibrahim as .
Malam 9.     Allah kurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hambaNya seperti Nabi Muhammad saw .
Malam 10.   Allah swt mengurniakan kepadanya kebaikan di dunia dan di akhirat .
Malam 11.   Keluar ia daripada dunia (mati) bersih daripada dosa seperti ia baru dilahirkan .
Malam 12.   Datang ia pada hari Qiamat dengan muka yang bercahaya ( cahaya ibadatnya )
Malam 13.   Datang ia pada hari Qiamat dalam aman sentosa daripada tiap-tiap kejahatan dan keburukan .
Malam 14.   Datang Malaikat menyaksikan ia bersembahyang terawih, serta Allah tiada menyesatkannya ada hari Qiamat .
Malam 15.   Semua Malaikat yang menanggung Arasy Kursi , berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya .
Malam 16.   Allah swt tuliskan baginya terlepas daripada neraka dan dimasukkan ke dalam syurga .
Malam 17.   Allah kurniakan orang yang bertarawih pahalanya pada malam ini sebanyak Nabi-Nabi .
Malam 18.   Seru Malaikat : Hai hamba Allah, sesungguhnya Allah telah redha kepada engkau dan ibu bapa engkau ( yang masih hidup atau mati ) .
Malam 19.   Allah swt tinggikan darjatnya di dalam Syurga Firdaus .
Malam 20.   Allah kurniakan kepadanya pahala sekalian orang yang mati syahid dan orang-orang solehan .
Malam 21.   Allah binakan sebuah istana dalam syurga daripada nur .
Malam 22.   Datang ia pada hari Qiamat aman daripada tiap-tiap dukacita dan kerisauan (tidaklah dalam keadaan huru-hara di padang Mahsyar ) .
Malam 23.   Allah swt binakan kepadanya sebuah Bandar di dalam syurga daripada nur .
Malam 24.   Allah buka peluang 24 doa yang mustajab bagi orang yang berterawih malam ini, ( elok sekali berdoa ketika dalam sujud ) .
Malam 25.   Allah Taala angkatkan daripadanya seksa kubur .
Malam 26.   Allah kurniakan kepada orang yang berterawih pahala pada malam ini seumpama 40 tahun ibadat .
Malam 27.   Allah kurniakan kepada orang yang berterawih pada malam ini ketangkasan melintas atas titian Siratal-mustaqim seperti kilat menyambar .
Malam 28.   Allah swt kurniakan kepadanya pahala 1000 kali haji yang mabrur .
Malam 29.   Allah swt kurniakan kepada orang yang berterawih pada malam terakhir ini yang teristimewa sekali.
so jom la kita rmai mengerjakan solat terawih =)



Tuesday, 17 July 2012

doa bukan tangisan...

assalamualaikum...
sejak aku baru la dgn blog ni...so aku agk gila skit nak tulis entry ni...
kali ni aku blurr lg...blurr 1 minit berlalu...5minit berlalu...10minit berlalu...still lg blurr...
apa agaknya wat aku blurr sgt ni??? sbb aku tertelan habuk ker??? entah la...
tik tok...tik tok....20 minit berlalu n jeng...jeng... akhirnya aku dpt idea...
kali ni aku nak crita psl kenduri doa slamat ahad lps kt umah aku....
knduri ni psl mendoakan arwah tok n tokwan aku yg sudah lama pergi....
serius mang penat nak handle kenduri...tu pun bru knduri kecil blm lg kenduri kawin ker kenduri apa ker...
tp dlm sibuk dok handle...terlari sana terlari sini...aku sbnrnya rasa sedih skit....sbb aku RINDU GILA kt tok aku....dh dkt setahun arwah tok g...
so aku x leh rasa sedih overload sgt...apa yg pnting klau aku syg kt dia, aku patut doakan dia byk2...
so moral of the story, if u think someone who already gone...juz pray for her or him and not juz cry for him....
doa adalah penawar kbahagian terbaik buat org yg kita syg bknnya tangisan....
that's it  for today...aku harap korang yg pernah or baru kehilangan org yg tersayang jgn menangisi nya tp doakan lah utk dia....tu lah kasih syg sbnar kita buat org tersebut...

p/s: sorry klau rasa bosan psl entry ni....cek ni bru nak blajar2 tulis...hehehe =p

Monday, 16 July 2012

aku budak baru blajar

assalamualaikum...
aku bru start wat blog....hehehe (muka bangga + malu skit) first time ni wehh...
mungkin aku dh bosan time cuti ni thap gaban, so aku pula gatai tgn buat blog...
aku x tau langsung nak wat pa dgn blog ni, so time to explore...byk nak blajar ni...
hope ada la org sudi baca wlaupun ayat aku x de la gmpak mcm blogger terkenal skali..
biasa la blaja...ayat tunggang telangang pun x kisah...hehehe
tu je la aku mampu tulis...lain kali aku tulis lg...klau aku x sibuk membongkang atau tnam pokok blkg umah...
bye2 =)